Historia2021-12-01T09:22:16+02:00

Ensimmäiset maininnat jo 1400-luvulla

Järppilä on vuosisatoja vanha kartanoalue Suuren Postitien varrella Taivassalossa.
Kuva: Valter Forsblom / Museoviraston Kuvakokoelmat

Järppilä oli aikoinaan kolmikerroksinen upea kartanolinna, joka valmistui 1570-luvulla, mutta tuhoutui jo pian sen rakentamisen jälkeen 1500-luvun lopulla käydyssä Ruotsin kuningas Sigismundin ja Kaarle herttuan välisessä sisällissodassa. Siitä on tänä päivänä jäljellä kukkulan korkeimmalla kohdalla sijaitseva, kivimakasiiniksi kunnostettu rakennus. Paikalla on myös jäännöksiä tynnyriholvikellareista.

Nykyinen päärakennus eli kartano on keisarillista empiretyyliä ja se on rakennettu 1830-luvulla. Kartanon kellarikerros on rakennettu todennäköisesti 1600-luvulla linnan raunioista kootuista kivistä. Nämä kellarit ovat toimineet myös vankilana ja kerrottakoon, että kartanon raunioilla harhailee vieläkin kartanon kummitus, Valkea Rouva.

Ensimmäiset merkinnät Järppilästä löytyvät 1480-luvulta ja vuodesta 1570 on katkeamaton haltijaluettelo. Omistajina ovat olleet mm. Horn-suku ja Flemingit. Ylhäisö, kuninkaan kuriirit ja jopa kuningas Kustaa III ovat olleet menneinä aikoina Järppilässä vieraina.

Nykyisellä omistajasuvulla kartano on ollut vuodesta 1898 lähtien. Suvun nykyiset omistajat ovat rouva Maija Jaakkola- Angervuori tyttäriensä Eva-Marian, Marjon ja Riitan kanssa.

  John Hillebardin piirroskuva Järppilän raunioista vuodelta 1869. Kuva: Museoviraston Kuvakokoelmat

  Vielä tänäkin päivänä nämä holvimaiset kellarit ja kauniit kartanon salit henkivät historiaa ja entisajan tunnelmaa. Kartanolla ja sen upeissa saleissa on juhlittu myös muutamia vuosia sitten monia tunnelmallisia juhlia ja häitä.

  Järppilän kartanolinna, pohjapiirustus ja asemapiirustus

  13 Järppilän linnan pohja piirros, 14 Järppilän linnan asema ja kuva (Museoviraston kuvakokoelmat).

  AJANKOHTAISTA

  Parasta lähteä nyt -bloggaus

  Lue Päivi Seppä-Lassilan blogikirjoitus Järppilän kartanosta. Päivi kirjoittaa blogipalstallaan Parasta lähteä nyt matkoista lähelle ja kauas. Linkki blogiin  

  JÄRPPILÄN KARTANO

  Historiallinen empiretyylinen kartano Taivassalossa, johon on mahdollisuus tutustua ryhmän mukana.

  Go to Top