Näyttely Järppilän kartanossa Taivassalossa kesällä 2021.

Kahden naisen näyttely koostuu postikorteista, niistä kertovista aiheista ja jutuista. Lasten leikkivälineitä on esillä pieni kokoelma. Elämä kulkee kulkuaan ja syntyy polkuja, joita pitkin kuljemme. Maailma ja maailmamme on täyttynyt poluilla, joista ei myöskään puutu iloja ja suruja, toivottuja ja ei toivottuja asioita, tapahtumia ja tekoja, suuruutta että pienuutta sekä ennen kaikkea mielenkiintoisia asioita.

Suomen postilaitos sai alkunsa jo 1600 – luvulla. Vuonna 1636 tulivat asetukset, jotka vaikuttivat vuosisatoja ja niistä lopulta muodostui Suomen postiliikenteen perusta.

Postikorteilla kuljetaan polkujen myötä teemalla ”Ystävyyttä yli rajojen”. Postikorteilla ilmaistiin ajatuksia tunteita ja toiveita. Ne ilmaisivat osaltaan sen, minkä tänään kirjoitamme esimerkiksi tekstiviestillä, sähköpostilla tai Facebookissa. Toki vieläkin lähetetään kortteja, mutta paljon vähemmän kuin ennen.

Esillä on erityinen Raija Halmeen pääsiäiskortti.  Pääsiäiskortin matka kesti peräti 76 vuotta. ”Täti lähetti 5 – vuotiaalle Raijalle pääsiäiskortin; pääsiäinen tuolloin 23. – 26.4.1943, – 76 vuotta myöhemmin eli 10.8.2019 aarre päätyi oikealle henkilölle Paimioon.” Uudenkaupungin Sanomat / Maija Ala-Jääski 24.8.2019.

Lapsuusajan muistoja ja leikkivälineitä on pienenä kokoelmana esillä. Lelut tuovat muistoja menneiltä ajoilta ja poluilta, joita lapsuudessa kuljimme.

Esillä on esimerkiksi nukkeja, joille on tehty vaatteita. Sirkka-Suomi nukella on päällään kudottu neulekokonaisuus vauvalle, sini-valkoisessa hengessä Suomi 100-vuotta teeman mukaan (2017). Eevi nukella on perinnepuku päällään, josta on myös tehty aikuisen naisen puku Marja Mäenpäälle.

Näyttelyn ovat koonneet paimiolaiset naiset:
Marja Mäenpää ja Anna-Liisa Järvinen

© Kuva: Antti Leino