Project Description

Valkea Rouva

Valkea Rouva

Kartanon kummitus

Yksi kartanon historiaan liittyvä tieto on kulkenut sukupolvelta toiselle. Valkean Rouvan kerrotaan asuneen aikoinaan kartanolinnassa. Kun se tuhoutui, se siirtyi kartanon kellariin.

  Valkea Rouva tallentui vahingossa filmikameraan vuonna 2005, kun kehitettiin kuvia Järppilän yleisötapahtumasta. Makasiinia kuvattaessa ei kuvaaja nähnyt muuta kuin makasiinin ja synkkenevän taivaan. Kun sitten negatiivi kehitettiin oli kuvassa valkoinen kohta, joka erehtymättömästi näytti naishahmolta, jolla on yllään valkoinen laahushame huntuineen. Ilmiselvästi Valkea Rouva!

  “Valkeaan Rouvaan liittyy useita kokemuksia. Isäni esimerkiksi kertoi tarinaa, miten yhtenä yönä ikkunaan koputettiin ja vielä toisenkin kerran. Ikkunan takana ei ollut kuitenkaan ketään.”
  Maijan isän Viljon kokemus

  Näkemään ei isäni Rouvaa koskaan päässyt, vaikka kerran ajoi tätä takaa läpi kartanon.

  “Isä heräsi ääniin ja lähti katsomaan mistä oli kysymys. Joku hänen edellään meni ja sulki aina oven isän edestä, tytär Maija kertoo.”

  Maijan isän Viljon kokemus

  “Siihen aikaan pihapiirissä oli iso navetta ja isä lähti yöllä katsomaan sinne. Yksi lehmistä oli hirttäytynyt naruun ja isä sai sen viime hetkellä pelastettua.

  Sen jälkeen isä kertoi aina, että oli Valkean Rouvan ansiota, että lehmä pelastui. Valkea Rouva herätti talon väen.”

  Maijan isän kokemus

  “Kartanossa rakennustöissä ollut puuseppä oli asettamassa salin suurta peiliä paikalleen, kun eteisestä kuului selvästi kuin pahvilaatikkoa olisi vedetty lattiaa pitkin.

  Hän luuli minun tulleen tuomaan tavaroita, mutta ei eteisessä ketään ollutkaan, Maija muistelee.

  Taivassalolainen puuseppä oli kuullut kartanon mäellä vaeltavasta Rouvasta isältään ja piti kokemansa jälkeen tarinaa ehdottomasti totena.”

  Puusepän kokemus

  Erään kerran opas huomasi, että pukunäyttelyn kultakoristeinen puku oli kääntynyt yön aikana toisinpäin –  kultapäärmeinen selkämys eteenpäin.

  Oppaan kokemus